Het nieuwe aanvullend pensioen voor eenmanszaken onder de loep

Zelfstandigen en hun pensioen: het blijft voer voor discussie. Hoewel loontrekkenden via hun sociale bijdragen nog altijd meer pensioenrechten opbouwen, gaat het stap voor stap met het zelfstandigenpensioen de goede richting uit.

Dankzij een nieuwe regeling krijgen eenmanszaken vanaf 2017 een nieuwe, fiscaalvriendelijke manier om hun pensioen op te bouwen.

Heel wat ondernemers hebben de eerste stap naar een stevigere appel voor de dorst al gezet: het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een essentiële piste om hun pensioenspaarpot verder te spijzen. Toch blijft een VAPZ al bij al beperkt: je mag er maximum 8,17% van je netto belastbaar inkomen aan besteden.

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) geeft daarbovenop nog extra voordelen, maar die is enkel voorbehouden voor zelfstandigen met een vennootschap. Dat verschil wordt straks voor 370.000 eenmanszaken weggewerkt, met de gloednieuwe Pensioentoezegging voor Zelfstandigen (POZ).

POZ: wat, hoe, wanneer?

Het voorstel is nog niet in een wet gegoten, maar dat is een kwestie van tijd. Naar alle verwachtingen ziet de POZ vanaf 2017 het licht. De formule is heel gelijkaardig aan die van de IPT – en heeft dus dezelfde voordelen:

  • De premies zijn aftrekbaar als beroepskost, wat een stevig belastingvoordeel oplevert.
  • Je krijgt een aantrekkelijk rendement op je premies.
  • Combineren met andere pensioenspaarformules (zoals een VAPZ of sociaal VAPZ) kan perfect.
  • Je kan veel meer sparen dan bij een VAPZ (je totale pensioenopbouw mag tot 80% van het gemiddelde van je laatste 3 jaarlijkse brutolonen bedragen).

Bron:

http://blog.xerius.be/zelfstandigen/nieuwe-aanvullend-pensioen-voor-eenmanszaken

Trots lid van BIBF

BIBF is het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten.

bibf